Hevoset viestivät toisilleen ja meille ihmisille ääntelemällä eli hirnumalla, horähtelemällä, kiljahtelemalla ja pärskähtelemällä, elekielellä eli kehollaan sekä katseellaan.
Hevosten kieli
Hevosen kommunikointiin liittyy monenmoisia ääniä. Muut hevoset tietävät vaistonvaraisesti, mitä mikäkin äännähdys tarkoittaa. Meidän ihmisten on sen sijaan opeteltava äänien merkitykset.
1. Hirnuminen
Hirnuminen kuuluu kauas. Sillä viestitään kauempana olevalle lajitoverille, vaikka tämä ei olisi näköetäisyydellä. Jos viet hevosen laitumelle, mutta laiduntoverit ovat jossain piilossa, hevonen alkaa etsiä näitä ja hirnua huolissaan. Tamma hirnuu varsalleen muistuttaessaan, että tämä ei saa harhailla liian kauas. Kun saavut tallille, hevonen voi hirnua tervehtiäkseen sinua tai moittiakseen sinua laiminlyönnistäsi, jos ruoka on myöhässä! Laitumella oleva hevonen alkaa yleensä hirnua, jos se kuulee kavionkopsetta läheiseltä tieltä. Hirnuminen voi siis ilmaista joko mielihyvää tai levottomuutta ja merkitä"Onpa kiva nähdä sinut!" tai "Missä olet?". Jokaisella hevosella on oma, ainutlaatuinen tapansa hirnua, josta sen voi tunnistaa aivan kuten ihmisen äänen perusteella.
2. Hörähdys
Hörähdys on se lempeä, matala "hrö-hrö-hröö", jonka hevonen päästää lähestyessäsi sitä ruoka-aikana. Monet hevoset tervehtivät omistajiaan näin, vaikka ruokaa ei olisikaan tarjolla. Ääni voi olla erittäin hiljainen, jolloin näet vain sieraimien väräjävän ja juuri ja juuri kuulet jotain. Tammat ja varsat tervehtivät toisiaan niin. Hevosten kesken se tarkoittaa seuraavia asioita: "Hauska nähdä!", "En aio tehdä sinulle pahaa" ja "En ole uhka sinulle". Se on tuttavallinen, ystävällinen äännähdys, jonka kuuleminen sykähdyttää hevosihmisen sydäntä.
3. Pärskähdys
Pärskähdys eli korskahdus merkitsee usein varoitusta. Hevonen puhaltaa äännähdyksen sieraimistaan nopeasti ja terävästi, vähän kuin aivastuksen. Se tarkoittaa, että jokin pelottaa tai arveluttaa hevosta. Yleensä tapahtumaketju menee näin: Hevonen kääntääHik päänsä kohti levottomuutta aiheuttavaa kohdetta, jää seisomaan paikalleen ja tuijottaa sitä muutaman sekunnin pää korkealla. Sitten se pärskähtää kerran tai useita kertoja. Eläin saattaa varovasti lähestyä kohdetta kaula ojennettuna, jotta se pystyisi tutkimaan sitä turvallisesti. Sitten se voi taas pärskähtää. Villihevoslaumassa johtajaori vaatii lauman jäsenten huomiota pärskähtämällä
Monesti hevoset pärskähtelevät myös ratsastaessa. Se osoittaa hevosen olevan niin rentoutunut, että se voi "niistää" nenänsä.
4. Kiljahdus
Kiljahdus on kimeä ääni, jota hevoset ja ponit käyttävät välienselvittelyssä. Kun kaksi toisilleen vierasta hevosta kohtaavat, nenuuhkaisevat toisiaan ja sitten toinen tai molemmat voivat kiljahtaa. Tämän yllyttämänä ne voivat yrittää näykkäistä tai kääntää toisilleen takapäänsä potkulla uhitellen, mutta joskus arvojärjestys selviää yhdellä äännähdyksellä. Hevonen voi suuttuessaan kiljahtaa myös tutulle laumatoverille. Silloin loukattu osapuoli lähestyy toista kaula pitkänä, korvat luimussa ja hampaat irvessä. Lähempänä se voi kääntää takaosansa toista kohti ja kiljahtaa vihaisesti.
Kun kaksi oria kohtaa mitelläkseen lauman johtajuudesta, ne kiljuvat toisilleen. Yleensä äänekäs välienselvittely korva varsinaisen tappelun. Pitwmpään kiljuva ori voittaa kiistan, ja toinen poistuu paikalta. Selitys saattaa piillä siinä, että pitemppään ääessä pysyvällä hevosella on suuremmat keuhkot, joten se on todennäköisesti myös vahvempi!